Mikrodalga fırınlar güvenli midir?
Mikrodalga fırınlar, çeşitli yiyecek türlerinin hızlı ısıtılması ve hazırlanması için yaygın olarak kullanılmaktadır. Ancak çoğu zaman insanlar yanlarında durmanın tehlikeli olup olmadığını ve potansiyel olarak zararlı radyasyon yayıp yaymadıklarını merak ederler. ABD Gıda ve İlaç Dairesi'nin (FDA) kısa cevabı - hayır. Mikrodalga radyasyonu, uzayda seyahat eden bir tür elektromanyetik radyasyon veya enerji dalgalarıdır. Elektromanyetik radyasyon, radyo dalgaları, görünür ışık, X ışınları ve gama ışınları dahil olmak üzere çeşitli biçimlerde olabilir. Mikrodalgalar, radyo dalgaları gibi, bir tür "iyonlaştırıcı olmayan radyasyondur", yani atomlardan elektronları öldürmek için yeterli enerjiye sahip olmadıkları anlamına gelir. American Cancer Society, bu yüzden mikrodalga radyasyonunun hücre DNA'sına zarar vermediğini açıklıyor. Buna karşılık, X ışınları ve gama ışınları, atomlardan elektronları öldürmek için yeterli enerjiye sahip olan ve hücrelere ve DNA'ya zarar verebilen "iyonlaştırıcı radyasyon" olarak sınıflandırılır. Mikrodalgalar, X ışınları ile aynı sağlık riskini oluşturmasa da, bunlara doğrudan maruz kalma da riskler taşır. Mikrodalgalar, yiyecekteki su moleküllerinin titreşmesine ve ısınmasına neden olur. Teorik olarak, aynı şey insan vücudunda da meydana gelirse, yüksek radyasyon seviyelerinde yanıklar meydana gelebilir. Ancak bu tür yaralanmalar çok nadirdir ve FDA tarafından açıklandığı gibi mikrodalga fırının iyi yalıtılmadığı durumlarda meydana gelir. İdare ayrıca, fırın cihazı için, kapı açıkken radyasyonu durduran iki senkronize sistem ve sistemlerden biri bloke olursa fırını kapatan bir cihaz gibi, bu tür radyasyon risklerinden kaçınmak için özel gereksinimlere sahiptir. Bu nedenle, FDA tarafından açıklandığı üzere, fırında bir kaynağın kapısında hasar veya açıklık olmadığı sürece risk son derece küçüktür. Ancak acente, kapının tam olarak kapatıldığını ve çalışırken cihaza eğilmediğinizi kontrol etmenizi önerir. Mikrodalga fırınlardan kaynaklanan daha yaygın yaralanmalar, ısıtılmış tabaklara veya yiyeceğin kendisine dokunurken meydana gelen yanıklarla ilgilidir. FDA, su bir bardakta ısıtıldığında, kaynama noktasının üzerinde ısıtıldığında "aşırı ısınmış su" durumuna ulaşabileceği konusunda uyarıyor. Bu durumlarda su kaynar gibi görünmez, sadece yüzey hafifçe çalkalanır, ancak cama dokunduğunuzda veya kaldırdığınızda kaynar su püskürmesi meydana gelebilir. Bu, en yaygın olarak ellerde veya yüzde olmak üzere ciltte yanıklara neden olabilir. Bu nedenle su, fırının çalıştırma talimatlarında önerilenden daha uzun süre ısıtılmamalıdır.
Yorumlar
Yorum Gönder